Beschrijving Vietnamees sikahert

Leefgebied

Vietnamese Sikaherten of Sikaherten hebben de voorkeur voor dichte, bosrijke gebieden maar omdat ze zich makkelijk kunnen aanpassen zijn ze te vinden in verschillende gebieden.

Uiterlijk

Het Sikahert heeft een grijsbruine vacht in de winter, in de zomer wordt deze lichter. Op de rug bevinden zich witte vlekken en een lange donkere streep. Het gewei verschilt van vorm met die van het andere herten doordat het aan de voorkant puntig naar voren wijst in plaats van naar elkaar.

Wetenswaardigheden

  • Sikaherten zijn uitstekende zwemmers. Ze hebben de mogelijkheid om tot 12 km de zee in te zwemmen.

Voedsel in de natuur

Sikaherten eten hoofdzakelijk: gras, bladeren, bomen, kruiden en paddenstoelen, heel soms eten ze boomschors.

Gedrag

Sikaherten zijn voornamelijk nachtdieren en leven niet vaak in een kudde. Mannetjes leven meestal alleen. Vrouwtjes leven met hun jongen samen in een groep van twee tot drie dieren maar alleen tijdens de zoogperiode. Mannetjes markeren hun territorium door gaten te graven met hun gewei en hoeven en in deze gaten te urineren.

Predatie

Ze zijn erg waakzaam. Met hun gewei en scherpe hoeven kunnen ze zichzelf beschermen. Predatoren zijn tijgers, wolven en mensen zijn.

Voortplanting in de natuur

Mannetjes paren met meerdere vrouwtjes tijdens het voortplantingsseizoen. Tijdens de bronsttijd kunnen de mannetjes wel 20 tot 30% van hun lichaamsgewicht verliezen. De paartijd is in de herfst en de geboorte in mei tot juni. De geboorte vindt plaats is bosrijke gebieden of een open plek. Sikaherten krijgen altijd één jong.

Bedreiging

Sikaherten worden niet bedreigd.

Bronnen

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.