Beschrijving Sulawesipatrijsduif

Leefgebied

Deze soort is endemisch op het Indonesische eiland Celebes. Ze komen voor in primaire bossen tot 1900 meter boven de zeespiegel.

Uiterlijk

De Sulawesipatrijsduif is één van de grootste duivensoorten. Hij wordt ongeveer 35 cm en is daarmee aanzienlijk groter dan een stadsduif. Vrouwtjes en mannetjes zien er bijna hetzelfde uit. De kleuren van het vrouwtje zijn iets matter. 

De kop is grijs met een opvallende gele plek op het voorhoofd. De keel is lichtgrijs en de nek en de mantel zijn olijfbruin.  Over de nek loopt een paarsrode band. De borst is grijs met een gouden glans en de onderkant van de borst is geel tot oranje. De buik is lichtbruin. De snavel is donkergrijs en de irissen zijns donkerbruin. De poten zijn roodachtig.

Wetenswaardigheden

  • De Sulawesipatrijsduif is met 35 cm grootte één van de grootste duivensoorten
  • Het vrouwtje legt maar 1 ei
  • Ze brengen de meeste tijd op de grond door.

Voedsel in de natuur

Het dieet bestaat voornamelijk uit zaden en fruit wat op de grond gevonden wordt. 

Gedrag

Sulawesipatrijsduiven zijn een niet veel voorkomende vogelsoort. Als ze worden opgeschrikt vliegen ze niet ver weg en landen een eindje verderop weer om vervolgens lopend naar beschutting te zoeken onder vegetatie. Aangezien ze lokaal in bepaalde jaargetijden in grotere aantallen voorkomen mag worden aangenomen dat ze trekken.

Voortplanting in de natuur

Het vrouwtje legt slechts één ei dat in 17 tot 18 dagen wordt uitgebroed. De jongen kunnen na 10 tot 14 dagen vliegen maar blijven nog twee maanden afhankelijk van de ouders.

Bedreiging

De Sulawesipatrijsduif is door de IUCN geclassificeerd als "Niet bedreigd".

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder eenCreative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.