Beschrijving roze kaketoe

Leefgebied

De roze kaketoe is een vogel die endemisch voorkomt in Australië. Het kappen van bossen door Europese kolonisten was een ramp voor veel diersoorten maar niet voor de roze kaketoe, aangezien deze vogels juist leven in open landschappen met ter beschutting wat verspreid staande bomen. Verder komen ze ook voor in enkele stedelijke gebieden waaronder Adelaide, Perth en Melbourne. 

Uiterlijk

Roze kaketoes kunnen een lengte bereiken van 24 tot 40 cm en wegen rond de 227 tot 380 gram. De spanwijdte bedraagt 75 cm. Ze hebben een opvallend verenkleed. De rug, de staart en de poten zijn grijs en de buik, borst en kop zijn roze. De snavel is botkleurig. Ze hebben bovendien een lichtroze kuif. Het mannetje en het vrouwtje zien er, afgezien van de kleur van de ogen, hetzelfde uit. Het mannetje heeft namelijk donkerbruine ogen en het vrouwtje heeft paarsrode ogen.

Voortbeweging

Het zijn sterke vliegers die een snelheid van 50 km/u kunnen halen.

Wetenswaardigheden

  • Kaketoes blijven hun hele leven bij dezelfde partner.
  • In gevangenschap kunnen roze kaketoes 70 tot 80 jaar worden maar in het wild worden ze meestal niet ouder dan 20 jaar.

Voedsel in de natuur

Ze foerageren meestal op de grond. Het voedsel bestaat voornamelijk uit zaden, wortels, mossen en vruchten. 

Gedrag

Roze kaketoes zijn sociale vogels die vaak in groepen van wel 100 vogels of meer leven. Er zijn zelfs groepen van 2200 vogels waargenomen. Ze zijn erg lawaaierig en hangen vaak aan telefoondraden. 

Predatie

Predatoren zijn zowel wilde als gedomesticeerde katten en honden die de jongen aanvallen.

Voortplanting in de natuur

Kaketoes blijven hun hele leven bij dezelfde partner. Ze broeden gezamenlijk op het nest welke meestal in een holte in een boom wordt gemaakt in de buurt van water. Wanneer bomen schaars zijn nestelen ze ook wel tussen rotsen. In het zuiden van Australië loopt de broedperiode van juli tot december en in het noorden van februari tot juni.

Het legsel bestaat meestal uit 2-5 witte eieren. De eieren worden door zowel het mannetje als het vrouwtje bebroed en komen na ongeveer 25 dagen uit. Na ongeveer 7 weken zijn de jongen volledig zelfstandig en verlaten ze het nest. Na 3 jaar zijn de vogels geslachtsrijp.

In gevangenschap kunnen roze kaketoes 70 tot 80 jaar worden. In het wild worden ze meestal niet ouder dan 20 jaar.

Bedreiging

De roze kaketoe heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd, maar neemt nog steeds toe. Om deze redenen staat deze kaketoe als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN

Bronnen:

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.