Beschrijving prachtrosella

Leefgebied

De prachtrosella komt van oorsprong voor in open savannen en licht beboste gebieden in het zuidelijk deel van Queensland, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, Zuid-Australië en Tasmanië.

Uiterlijk

De prachtrosella is ongeveer 30 cm lang en weegt 90 tot 120 gram. De kop is rood en de wangen zijn wit. De bek is wit en de irissen zijn bruin. Het bovenste deel van de borst is rood en het onderste deel van borst is geel, naar beneden toe overgaand in lichtgroen. De rugveren en de schouders zijn zwart met geelachtige of groenachtige randen. De vleugels en de laterale staartveren zijn blauwachtig en de staart zelf is donkergroen. De prachtrosella heeft grijze poten. Het vrouwtje is iets minder fel gekleurd dan het mannetje.

Voortbeweging

Bij korte afstanden vliegen de prachtrosella's een golvende lijn. Wanneer ze van boom naar boom vliegen, vliegen ze eerst naar beneden tot vlak boven de grond en vliegen dan weer omhoog. Bij langere afstanden vliegen ze op grote hoogte in een rechte lijn.

Wetenswaardigheden

Prachtrosella's zijn holenbroeders.

Voedsel in de natuur

Prachtrosella's eten gras, zaden en vruchten. Ze zoeken hun voedsel meestal op de grond.

Gedrag

Buiten het broedseizoen leven prachtrosella's in groepen of zwermen.

Voortplanting in de natuur

Tijdens het broedseizoen dat loopt van augustus tot januari, broeden de prachtrosella's één tot twee keer. Het nest bevindt zich meestal één meter diep in een holle boomstam tot 30 meter boven de grond. Een legsel bestaat meestal uit vijf tot zes ronde, witte glanzende eieren van 26 x 22 cm. De broedperiode bedraagt 19-20 dagen. Rosella's zijn na één jaar geslachtsrijp. In gevangenschap kunnen deze vogels 20 jaar worden.

Bedreiging

Deze vogel is niet bedreigd.

Bronnen:

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.