Beschrijving noordelijke hoornraaf

Leefgebied

De Noordelijke hoornraaf komt voor op steppes, open savannes en in beboste gebieden in Afrika.

Uiterlijk

De Noordelijke hoornraaf is voornamelijk zwart. Op zijn keel en kop heeft de hoornraaf geen veren maar een blauwe tot rode huid. Mannetjes kunnen hun keel opzetten in de paartijd en deze verandert dan van kleur, hij wordt dan namelijk rood. De rand van de vleugels van de Noordelijke hoornraaf is wit en hij heeft een spanwijdte van twee meter. Verder heeft de Noordelijke hoornraaf opmerkelijk lange wimpers.

Voortbeweging

In tegenstelling tot andere raven, huppen de hoornraven niet, maar lopen ze. Ze kunnen lange afstanden vliegen.

Wetenswaardigheden

Hoornraven behoren tot de neushoornvogels en niet tot de ravenfamilie.

Voedsel in de natuur

Noordelijke hoornraven zijn omnivoren. Ze eten planten, fruit, insecten, kleine zoogdieren, hagedissen, vogels en schildpadden.

Gedrag

Ze leven voornamelijk in paren, maar soms komen ze ook in (familie) groepen van drie tot vier hoornraven voor. Het grootste deel van de dag brengt de hoornraaf op de grond door, daarom wordt hij ook wel grondneushoornvogel genoemd.

Predatie

Het leven op de savanne is niet zonder gevaar. Er zijn allerlei roofdieren die een hoornraaf kunnen verschalken. Om de nacht toch veilig door te komen, slapen hoornraven hoog in de bomen.

Voortplanting in de natuur

Hoornraven broeden, zoals alle neushoornvogels, in boomholtes. Ze metselen hun vrouwtje echter niet in zoals alle andere neushoornvogels wel doen. Het hoornraafvrouwtje legt één tot twee eieren en ze begint direct na het leggen van het eerste ei te broeden. Het eerste jong is dan ook al flink gegroeid tegen de tijd dat het tweede uitkomt. 

Na een maand broeden, komen de eieren uit. Meestal wordt maar één jong volwassen. Dit komt doordat de jongen een onderlinge voedselcompetitie hebben. Het sterkste jong krijgt het meest te eten en overleeft. De Noordelijke hoornraaf is pas na ongeveer vier jaar volwassen.

Bronnen

  • Zodiac Animals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.