Beschrijving nandoe

Leefgebied

De nandoe komt voor op de pampa's in het midden van Zuid-Amerika. Hij leeft op plekken waar voldoende struiken groeien die hij kan benutten als schuilmogelijkheid. In het broedseizoen verblijven zij vooral langs rivieren, meren en moerassen.

Uiterlijk

Nandoes zijn overwegend grijs van kleur, maar het mannetje krijgt in de voortplantingstijd een zwarte ring onder aan zijn hals.  Het mannetje is in de regel iets groter dan het vrouwtje en de kleur van de veren van het mannetje is iets donkerder dan bij het vrouwtje. Verschillen met een struisvogel zijn dat een nandoe drie tenen heeft in plaats van twee en dat de seksen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

Voortbeweging

Doordat ze passen kunnen zetten van 1,5 meter zijn de nandoes opzienbarend snel. Ze kunnen een snelheid halen van ongeveer zestig kilometer per uur. Tijdens het lopen spreiden ze de vleugels en door er afgewisseld één op te tillen kunnen ze razendsnelle zigzag bewegingen maken. Doordat een nandoe slappe veren heeft kan hij hiermee geen lucht verplaatsen en kan hij ook niet vliegen.

Wetenswaardigheden

  • Ze danken hun naam aan de roep 'nan-doe', die in de baltstijd regelmatig te horen is.
  • Het mannetje krijgt in de voortplantingstijd een zwarte ring onder aan zijn hals.
  • Verschillen met een struisvogel zijn dat een nandoe drie tenen heeft in plaats van twee.
  • De nandoe heeft goede ogen en een scherp gehoor waardoor ze vijanden al van verre zien en horen aankomen.

Voedsel in de natuur

Nandoes zijn alleseters, maar eten het liefst grassen, bladeren, vruchten en kruiden. Maar ook eten ze insecten, kleine hagedissen en kikkers die tussen de planten schuilen.

Gedrag

In het voorjaar leven de mannetjes alleen, de vrouwtjes leven in kleine groepen. 's Winters leven nandoes samen in gemengde groepen, die uit twintig tot dertig dieren kunnen bestaan.

Voortplanting in de natuur

Ook de nandoes hebben een balts. Het lopen met opstaande veren, zijsprongen maken en het zwaaien van de hals vormen de balts. ln deze tijd klinkt ook vaak de diepe, verrijkende roep 'nan-doe'.

In de broedtijd bouwt het mannetje een nest op de grond in een ondiepe kuil. Daar lokt hij meerdere vrouwtjes naar toe om eieren te leggen (soms paart een mannetje wel met twaalf vrouwtjes). Als het legsel voltooid is, worden ze door de man weggejaagd. Hij broedt de eieren alleen uit en verzorgt en beschermt de kuikens.

Als de zorg van de vader erop zit, vormen de jonge nandoes jeugdgroepen. Op tweejarige leeftijd zijn ze geslachtsrijp en verlaten ze de jeugdgroep, op zoek naar geschikte partners. 

Bedreiging

Nandoes worden niet bedreigd. In Brazilië en in sommige andere landen worden nandoes wel gevangen voor de veren.

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.