Beschrijving Moorse landschildpad

Leefgebied

De soortnaam graeca betekent letterlijk Grieks, maar de Griekse landschildpad is de soort Testudo hermanni. De Moorse landschildpad leeft in delen van de Balkan, Turkije, Griekenland en enkele eilanden daarvan, zuidelijk Frankrijk, Italië en Spanje, ook op Majorca, Sicilië en Sardinië, en in veel gebieden is de soort uitgezet. Buiten Europa leeft deze soort in Noord-Afrika, Iran, Israël en Syrië.
De Moorse landschildpad leeft in drogere omstandigheden, maar lang niet zo droog als veel andere soorten landschildpadden. De soort is te vinden in Mediterrane bossen en uitgestrekte graslanden en steppen.

Uiterlijk

Moorse landschildpad-wiki-Mayer RichardAuthor: Mayer Richard
License: CC BY-SA 3.0
Het schild bereikt een lengte van ongeveer 25 centimeter en is zoals bij de meeste landschildpadden erg bol, de randen hebben een lichte glooiing en zijn platter. Er zijn 12 ondersoorten, volgens sommige indelingen nog meer, die er allemaal net iets anders uitzien. De meeste exemplaren hebben een lichtbruine tot bijna gele schildkleur, en op iedere schildplaat is het voorste deel van de plaat, naar de kop toe, donkerbruin tot zwart gekleurd, het achterste deel is lichter. De platen aan de rand hebben onregelmatige donkere vlekken. Een ander kenmerk van deze soort is een klein stekeltje aan iedere zijde van de staart.

Wetenswaardigheden

Afhankelijk van de locatie kunnen ze gedurende de winter in winterslaap gaan.
Moorse landschildpadden kunnen tot 127 jaar worden.

Voedsel in de natuur

Moorse landschildpadden zijn voornamelijk planteneters alhoewel af en toe ook wel dierlijk voedsel wordt aanvaard. Het voedsel bestaat uit calcium- en vezelrijke, maar proteïne-arme planten, zoals grassen.

Voortplanting in de natuur

Noord-Afrikaanse populaties paren van april tot mei en in de herfst nog een keer maar dit varieert per locatie en hoogte. In de periode mei – juni worden de eieren gelegd. Er kunnen meerdere legsels per seizoen geproduceerd worden. De legsel bestaat meestal uit 1 – 7 eieren (gemiddeld 4).

Bedreiging

De Moorse landschildpad wordt zowel bedreigd door illegale handel als door verlies van leefgebied.

Bronnen:
Creative Commons License
Dit werk is valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.