Beschrijving Koi

Leefgebied

Oorspronkelijk komt de karper uit Europa maar hij is wereldwijd geïntroduceerd en komt alleen niet voor in Noord-Azië en rond de polen. De koi leeft in, het liefst stromende, zoetwater meren en rivieren.

Uiterlijk

Een koi wordt meestal 30-60 centimeter lang en wegen 0,50-3,6 kilogram. Er zijn echter vissen die 13 tot 18 kilogram wegen. Mannetjes hebben meestal een grotere rugvin dan vrouwtjes. De kleur kan variëren maar de schubben zijn altijd groot en dik.

Wetenswaardigheden

  • De koi eet door modder van de bodem op te zuigen en dit weer uit te spugen, waarna ze de eetbare delen eruit halen.
  • De Koikarpers oorsprong ligt in Irak en Iran. De Romeinen gebruikten de gewone karper als levende voedselvoorraad en namen ze mee op hun vele tochten. Zo is de karper, via China, uiteindelijk in Japan terechtgekomen. Hieruit zijn, door inteelt, 300 jaar gelden de eerste gekleurde karpers, oftewel Koikarpers, ontstaan.
  • Koikarpers bestaan in veel verschillende kleuren en kleurcombinaties en zijn grote vissen. Ze kunnen meer dan een meter lang worden. De grootste Koikarper die ooit aan een speciale koikarpershow heeft meegedaan was zelfs 1,40 meter lang. Koikarpers kunnen 40 jaar oud worden.
  • In Japan en China werd de Koikarper gezien als heilige vis. Koikarpers stonden voor kracht, wijsheid, doorzettingsvermogen en geluk. Deze eigenschappen werden aan de Koikarper toegeschreven nadat deze, volgens de legende, een draak had verslagen die de hele wereld terroriseerde.

Voedsel in de natuur

Net uitgekomen karpers eten voornamelijk zoöplankton en algen. Hoe groter ze worden des te gevarieerder wordt het voedsel. Volwassen koi eten een grote variëteit aan organismen zoals insecten, visseneitjes, overblijfselen van dode vissen, zaden en planten.

Gedrag

De koi leeft meestal in kleine scholen maar grotere dieren leven vaak solitair.

Predatie

Jonge koi worden gegeten door grotere vissoorten en reigers. Volwassen dieren hebben alleen de mens als vijand.

Voortplanting in de natuur

Vrouwtjes zijn geslachtsrijp vanaf een leeftijd van 4-5 jaar en mannetjes vanaf een leeftijd van 3-5 jaar. De bevruchting vindt meestal plaats in de lente en vroege zomer. Een vrouwtje legt ongeveer 300.000 eitjes die ze bijvoorbeeld vastplakken aan planten. Het mannetje bevrucht de eitjes die na ongeveer drie dagen uitkomen. Er komen dan kleine visjes van 5-5,5 mm ter wereld. Ze blijven tijdelijk vast zitten aan het omhulsel van de eieren. Hier zit namelijk voedsel in voor de eerste paar dagen. Als ze acht mm lang zijn laten ze los en beginnen zelf actief voedsel te zoeken.

Bedreiging

De koi wordt niet bedreigd.

Bronnen

  • Zodiacanimals