Beschrijving indische antilope

Leefgebied

Indische antilopen leven in open bosland en semiwoestijn gebieden in India en Pakistan. Ze blijven graag in de buurt van graslanden.

Uiterlijk

De vachtkleur van de mannetjes verschilt van die van de vrouwtjes. Mannetjes zijn donker bruin terwijl de andere sekse een geelachtige kleur vacht heeft. Beide geslachten hebben een witte buik en ook de binnenkant van de poten is wit. Tevens is de vacht rond de ogen wit. Bij mannetjes wordt de vachtkleur donkerder naarmate ze ouder worden. Alleen de mannelijke dieren krijgen hoorns, die een lengte van 50 tot 61 centimeter krijgen.

Voortbeweging

Indische antilopen kunnen uitstekend rennen. Ze kunnen maar liefst 65 km per uur rennen over een afstand van 25 kilometer.

Wetenswaardigheden

  • Het reukvermogen en het gehoor van de Indische Antilopen is niet goed ontwikkeld. Om toch aan gevaar te ontkomen gebruiken ze hun goede kijkvermogen.

Voedsel in de natuur

Deze dieren zijn grazers. Ze voeden zich met grassen en granen.

Gedrag

De Indische antilope leeft in groepen van vijf tot wel vijftig dieren. De groep bestaat uit één mannetje met vrouwtjes en hun jongen. In de seizoenen dat het koel is, zijn de dieren de hele dag actief, maar op warme dagen rusten de dieren op het heetst van de dag in de schaduw.

Predatie

De grootste gevaren voor de Indische Antilopen zijn katachtige en hondachtige dieren. Diersoorten als de Indische cheetah en wolven zijn een grote bedreiging voor de antilopen.

Voortplanting in de natuur

De Indische antilope heeft geen speciale paartijd. Paren gebeurd het hele jaar door, met pieken in de periodes maart - april en augustus – oktober. Als een mannetje bronstig is bakent hij zijn territorium af met uitwerpselen en is hij erg agressief tegenover andere mannetjes. Na ongeveer 5,5 maand wordt het bijna vier kilo zware jong geboren. Vrijwel meteen na de geboorte kan het jong rennen. Twee maanden lang blijft het kleintje bij zijn moeder drinken.

Bedreiging

De Indische antilope wordt bedreigd door de mens, omdat op hen gejaagd wordt voor het vlees. Ook zetten boeren in Pakistan en India vallen om te voorkomen dat hun hele oogst door deze dieren wordt verwoest.

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.