Anatomie Insecten

anatomie insecten
Author: Piom,
License: CC BY-SA 2.0

Anatomie en inwendige organen van een insect (hier een lid van de Hymenoptera)

 

A- Kop B- Borststuk C- Achterlijf

 1. antenne
 2. bijoog (bovenste)
 3. bijoog (onderste)
 4. facetoog
 5. hersenen
 6. prothorax
 7. rug-ader
 8. trachee (adembuisje)
 9. mesothorax
 10. metathorax
 11. voorvleugel
 12. achtervleugel
 13. maag
 14. hart
 15. eierstok
 16. vlnr: (darmen, rectum, anus)
 1. opening anus
 2. vagina
 3. buikzenuw
 4. Buis van Malpighi
 5. voet
 6. klauw
 7. tarsus
 8. tibia
 9. femur
 10. trochanter
 11. krop (links), spiermaag (rechts)
 12. buikzenuw
 13. coxa
 14. speekselklier
 15. slokdarmzenuw
 16. monddelen

De anatomie van de insecten is een studie op zich vanwege het enorme soortenaantal van deze groep en de onvoorstelbare vormenrijkdom. Hierdoor zijn de insecten niet over één kam te scheren, wel hebben ze allemaal hetzelfde algemene bouwplan waardoor ze als insecten zijn gedefinieerd: een kop, een borststuk of thorax en een achterlijf of abdomen. De vormen en relatieve afmetingen verschillen per insectenorde.

Insecten

Insecten (Insecta) zijn een klasse van de geleedpotigen (Arthropoda). Met 950.000 beschreven soorten is het verreweg de grootste groep van dieren. Alle andere soorten dieren bij elkaar zijn nog niet zo soortenrijk als de insecten; ongeveer 70% van de bijna 1 miljoen beschreven diersoorten behoort tot de insecten. Geschat wordt dat er vele honderdduizenden tot enkele miljoenen soorten nog niet zijn ontdekt.

Insecten leven op het land en in zoet water, slechts enkele soorten leven in zee, maar hier nemen de kreeftachtigen de plaats van de insecten vrijwel volledig in. Sommige insecten spelen een directe rol in het leven van de mens, zoals bij het overbrengen van ziekten als vector, het verzamelen van honing, of door het opeten van de oogst, maar ook door de bestuiving van voedingsgewassen. De wetenschap die zich met de bestudering van insecten bezighoudt is de entomologie.

Insecten zijn eenvoudig van andere geleedpotigen te onderscheiden door de vrij specifieke lichaamskenmerken. Er zijn zowel nuttige insecten die op grote schaal worden gekweekt als schadelijke soorten die als plaag worden beschouwd, een aantal soorten insecten wordt gegeten of gebruikt voor de voedselbereiding. Insecten kunnen met elkaar communiceren met geurstoffen of door een bepaald gedrag te vertonen. De voortplanting en ontwikkeling kent door het enorme soortenaantal een zeer breed scala aan uiteenlopende variaties, net als de verschillende methoden van camouflage of verdediging.

Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Insecten, nl.wikipedia.org/wiki/Anatomie_%28insecten%29

Creative Commons License
Dit werk is valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie

Zoek

Taxonomie