Beschrijving helmparelhoen

Leefgebied

De helmparelhoen komt oorspronkelijk uit Afrika. Daar leeft het dier ten zuiden van de Sahara. Zijn biotoop bestaat uit warme, redelijke droge en open vlaktes met enkele bomen en struiken.

Uiterlijk

De helmparelhoen is een grote vogel met een rond lichaam en een kleine kop. De grootte varieert van 53 tot 58 centimeter en zijn gewicht is gemiddeld 1,3 kilogram. Zijn naam heeft de helmparelhoen ten eerste te danken aan de witte stippen op het verenkleed, die doen denken aan parels. Daarnaast heeft hij op zijn hoofd een benige en blauwgekleurde knobbel die aan een helm doet denken. Een helmparelhoen is een warmbloedig dier en wordt in het wild maximaal 12 jaar oud.

Voortbeweging

Het zijn grondvogels wat niet wil zeggen dat ze niet kunnen vliegen, want dat kunnen ze zeker wel. Over het algemeen geven de helmparelhoenders de voorkeur aan lopen en kunnen op een dag 10 kilometer afleggen.

Voedsel in de natuur

De helmparelhoen is een omnivoor. Net als kippen zoeken ze hun eten door met een sterke klauwen de grond om te wroeten. De helmparelhoen eet vooral zaden, fruit, slakken, spinnen, wormen. Kikkers, hagedissen, kleine slangen, kleine zoogdieren en ook teken. Door deze laatste diertjes te eten zijn de helmparelhoenders geliefd onder de mens. Ze houden de dieren om zo minder teken in de tuin te hebben en dus ook minder gevaar op te lopen voor de ziekte van Lyme.

Gedrag

De helmparelhoen leeft buiten het paarseizoen in groepen van ongeveer 25 dieren. In het paarseizoen zijn de dieren monogaam en leven ze als paartjes bij elkaar.Bijzonderheden

Tegenwoordig wordt het dier in veel landen gehouden vooral voor het vlees maar ook voor eieren. Ze zijn voornamelijk populair in België en rond de kerstperiode worden ze veel gegeten net als kalkoen. Er zijn dan ook verscheidene recepten met als hoofdingrediënt parelhoen verkrijgbaar. Enkele voorbeelden hiervan zijn: “gestoomde parelhoen met groene saus”, “parelhoen met whisky” en “parelhoen met champignons en glühwein”.
Als pluimvee worden ze onder andere in België veelvuldig gekweekt.

Voortplanting

Het broeden van eieren doet de helmparelhoen meestal in of na het regenseizoen. De legsels zijn behoorlijk groot, want deze bestaan uit gemiddeld 20 tot 30 eieren. De helmparelhoen legt haar eieren in een goed bedekte holte en daar broed ze de eieren in 26 tot 28 dagen uit.
De kuikentjes hebben een schutkleur en hun vleugeltjes groeien zo snel dat ze na een week al kunnen fladderen om zich zo te kunnen verstoppen in struikjes.

Bronnen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License