Beschrijving Guineaduif
Leefgebied
De Guineaduif komt voor in een band over Afrika van Senegal tot oostwaarts Ethiopië en noordwestelijk Somalië en in in het zuiden tot Oeganda, West-Kenia, Zuid-Tanzania en Noord-Malawi. Hij komt ook voor in zuidelijk Afrika van Zuidwest-Angola tot oostwaarts naar het noordoosten van Zimbabwe en zuidwaarts tot de vroegere 'Kaapprovincie' (nu Noord-Kaap, West-Kaap en Oost-Kaap) in Zuid-Afrika.
Deze duif mijdt bossen, maar leeft in een verscheidenheid van habitats in open gebieden, waaronder savannes, open bossen en tuinen van zeeniveau tot 3000 m. De westerse populaties zijn vaak te vinden in apenbroodbomen en borassus palmen, terwijl de oostelijke en de zuidelijke populaties in rotsachtig terrein, kliffen en kloven leven. Ethiopië is de vogel talrijk in zowel weidegebieden als in bossen. In sommige gebieden breidt de vogel zich uit binnen stedelijk gebied.
Deze soort telt 2 ondersoorten:
- Columba Guinea guinea: van Mauritanië tot Ethiopië zuidelijk naar Congo-Kinshasa en noordelijk Malawi.
- Columba Guinea phaeonota: van zuidwestelijk Angola tot Zimbabwe en Zuid-Afrika.
Uiterlijk
De Guineaduif is 32 tot 35 cm lang en weegt tussen de 219 en 390 gram. De kop, borst en buik zijn blauwgrijs. Rondom het oog zit een rode vlek. De stuit is zilverkleurig en de mantel en vleugeldekveren zijn roodachtig tot violetkleurig. Omdat de vleugeldekveren een lichte driehoekige punt hebben, lijkt de duif sterk gestippeld. De poten zijn rood. De beide geslachten zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Jonge vogels zijn bruiner en hebben nog geen rode vlek rond het oog.
Voortbeweging
De vlucht is snel, met regelmatige vleugelslagen en af en toe flinke klappen die zo kenmerkend zijn voor duiven..
Wetenswaardigheden
- De Guineaduif of gespikkelde duif heeft een rode vlek rond het oog.
- Ze komen in zwermen tot wel 700 vogels voor.
Voedsel in de natuur
Guineaduiven foerageren op de grond en eten vooral op zaden. Vruchten worden echter direct uit bomen geplukt. Deze vogels zoeken tot tot 25 km van hun rust- en broedplaatsen verwijderd naar om voedsel.
Gedrag
Guineaduiven komen in een groot deel van hun leefgebied algemeen voor, in zwermen tot wel 700 vogels.
Voortplanting in de natuur
In een groot deel van hun leefgebied broeden ze het hele jaar.
Het vrouwtje legt 1 tot 3 eieren in een groot nest wat gemaakt is van takken en wat gebouwd is op een rotsrichel, in een boom en in stedelijke gebieden vaak bovenop een pergola of een plat dak of onder een uitstekende dakrand. De eieren worden door beide ouders in 15 tot 16 dagen uitgebroed.. Na 20 tot 23 dagen vliegen de jongen uit.
Bedreiging
De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. De vogel is bijna overal in het verspreidingsgebied een algemene soort. Om deze reden staat de gespikkelde duif als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.
Bronnen:
- IUCN: BirdLife International. 2017. Columba guinea.https://www.iucnredlist.org/species/22690080/118855992 Accessed on 29 May 2017.
- EOL: Robert Hole, Jr, Maggie Whitson "Columba guinea Linnaeus 1758", Encyclopedia of Life, available from https://eol.org/pages/45515842, Accessed on 29 May 2017
- Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gespikkelde_duif Accessed on 29 May 2017.
- Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Speckled_pigeon Accessed on 29 May 2017.

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.