Beschrijving goeldi

Leefgebied

De goeldi komt voor in Zuid Amerika onder andere in Zuid-Colombia, Oost-Ecuador, West-Brazilië en in het noorden van Bolivia. Ze leven hier in het noordwestelijk deel van de Amazone, diep in het tropisch regenwoud.

Uiterlijk

De vacht van de goeldi kan variëren van zwart tot bruin met af en toe een paar witte plekken in en om het gezicht. Net als de gouden leeuwaapjes beschikken deze klauwaapjes ook over een langere vacht op de kop, deze worden ook wel “manen” genoemd. De staart van de goeldi is langer dan zijn lichaam en gebruikt hij deze staart om extra grip te hebben op takken.

Voortbeweging

De goeldi, ook wel springtamarin genoemd, kan beter en verder springen dan de andere dwergaapjes. Horizontaal springt hij wel 3,5 tot 5 meter ver.

Wetenswaardigheden

Dwergapen zijn de enige apen met klauwtjes. Ze hebben aan hun vingertje niet zo'n nagel als dat wij hebben maar een scherpe nagel, een echt klauwtje.

Het geluid van de goeldi heeft veel weg van vogelgefluit. Hij maakt erg hoge, schrille geluiden. Hiermee communiceren ze in het dichte woud. Ze leven voornamelijk van fruit, maar eten soms ook dierlijk voedsel.

Voedsel in de natuur

In de natuur eet de goeldi verschillende soorten voedsel variërend van fruit tot kleine insecten, kleine hagedissen en diverse boomsappen. Ze jagen alleen, waardoor er geen ruzie ontstaat om voedsel. Het kan echter wel voorkomen dat ze met een grotere groep naar fruitbomen trekken. De goeldi krijgt de boomsappen uit de boom door met zijn tanden een gat in de barst te maken om de boom te laten "bloeden".

Gedrag

De goeldi heeft verschillende communicatiemiddelen, hierbij kan gedacht worden aan diverse schreeuwen die zij gebruiken om hun territorium af te bakenen, maar ook diverse geuren en gezichtsuitdrukkingen. De dieren leven in hechte groepen van ongeveer tien soortgenoten.

Voortplanting in de natuur

In de natuur zal alleen het dominante paar jongen produceren. De rest van de groep zorgt voor de jongen die worden geboren. In tegenstelling tot de meeste dwergapen krijgen de goeldi's meestal maar één jong per keer. Ze kunnen echter wel twee keer per jaar werpen. Na ongeveer 155 dagen wordt het jong geboren. 

Het jong wordt eerst twee weken gedragen door de moeder, in de derde week door de vader en daarna wordt het verzorgd door de gehele groep. De vrouwtjes zijn ongeveer geslachtsrijp als zij 8,5 maanden oud zijn en mannetjes op de 16,5 maanden. Het vrouwtje is meestal 16 maanden oud als zij het eerste jong krijgt.

Bedreiging

De Goeldi wordt bedreigd door houtkap en het oprukken van de landbouw. Ze staan appendix I van de CITES verdragen. Dit betekent ook dat er een Europees fokprogramma (EEP) is opgezet.

Bronnen:

  • Zodiac Animals
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.