Agamen

Agamen (Agamidae) zijn een familie van hagedissen uit de orde schubreptielen (Squamata). De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1827. De agamen zijn van de meeste hagedissen te onderscheiden doordat ze op hun poten staan en niet met de buik over de grond slepen zoals de vertegenwoordigers van veel andere groepen. Van de leguanen zijn ze vaak te herkennen door het dorsaal afgeplatte lichaam, leguanen hebben vaak een zijwaarts afgeplat lijf.

Agamen hebben een groot verspreidingsgebied binnen Azië, Afrika en Australië, maar ontbreken in Noord- en Zuid-Amerika. Agamen zijn in vergelijking met andere families van hagedissen een zeer gevarieerde groep waarbij uiteenlopende lichaamsvormen voorkomen. Agamen zijn insecteneters, ze worden meestal niet vegetarisch als ze ouder worden zoals bij de leguanen het geval is.

Agamen behoren tot de leguaanachtigen (Iguania). Ze zijn sterker verwant aan de leguanen dan aan andere hoofdgroepen van hagedissen zoals de gekko's of de skinkachtigen. Binnen de leguaanachtigen zijn agamen meer verwant aan de kameleons en de anolissen dan aan de 'echte' leguanen.

Bron: Agamen. (2020, maart 27). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 22:31, maart 27, 2020 van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Agamen&oldid=55940196.

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.
Titel Aanpassingsdatum
Afrikaanse doornstaartagame 19 oktober 2020

Creative Commons-Licentie

Tenzij anders is aangegeven valt de inhoud van deze website onder de licentie: Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.

Disclaimer

Voor deze website geldt de volgende disclaimer

Zoek

Taxonomie