Beschrijving bleekkoprosella

Leefgebied

De bleekkoprosella leeft in het oosten van Australië. Deze vogel leeft bij voorkeur in open bossen, maar heeft zich aangepast aan het door de mens veranderde landschap en kan zelfs een plaag worden voor boomgaarden en graangewassen.

Uiterlijk

De bleekkoposella heeft twee ondersoorten: een noordelijke variant, de blauwwangrosella (Platycercus adscitus adscitus) en een zuidelijke variant, de bleekkoprosella (Platycercus adscitus palliceps). De zuidelijke variant is te herkennen aan het blauw op de voorkant van de borst dat van de buik tot aan de keel doorloopt. Bij de noordelijke variant is de borst geel gekleurd. De zuidelijke ondersoortsoort is bovendien iets groter.

De bleekkoprosella is inclusief de staart 33 cm lang. Deze vogel heeft zijn naam te danken aan de licht gekleurde kop die duidelijk te onderscheiden is van de kleuren van de rest van lichaam.
De buik is lichtblauw en het bovenste deel van de borst en de kop zijn licht crème-geel. De staart is blauw-zwart en groen. Het gebied rond de cloaca is bloedrood. De veren van de nek en rug zijn zwart met helder gele randen wat een geschubde aanblik geeft. De poten zijn donkergrijs en de ogen zijn geel-bruin. Het vrouwtje is iets minder uitbundig gekleurd en is iets kleiner dan het mannetje.

Wetenswaardigheden

Tijdens de vlucht maken deze vogels een metaalachtige roep horen. Het zijn holenbroeders.

Voedsel in de natuur

Bleekkoprosella's eten gras, zaden uit bomen en vruchten.

Voortplanting in de natuur

Het broedseizoen verschilt per regio, waarbij de vogels in het zuiden nestelen van september tot december en in het noorden van februari tot juni. Ze broeden één keer per jaar. Deze vogels broeden meestal in tot 1 meter diepe holle boomstronken, tot 30 m boven de grond. Eén legsel bestaat uit vijf tot zes (hoewel negen geen uitzondering is) ronde, witte en licht glanzende eieren van 26 x 22 mm. De incubatietijd bedraagt 19 tot 20 dagen.
De kop van de jongen is bij de geboren rood. Deze kleur verandert na een zestien tal maanden in bleekgeel.

Bronnen

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.