Beschrijving blauw-gele ara

Leefgebied

De blauw-gele ara leeft in een subtropisch tot tropisch klimaat in zuid-Amerika. Ze leven in warme gebieden waar het zowel droog als juist erg vochtig kan zijn. Deze vogel is vaak te vinden in de regenwouden.

Uiterlijk

Het verenkleed van de blauw-gele ara is zoals de naam al doet vermoeden blauw met geel. Toch hebben ze nog enkele andere kleuren. Boven op hun kop hebben ze een aantal groene veren. Daarnaast is de kop ook wit en zwart gekleurd. De krachtige snavel en poten zijn donker grijs tot zwart. De iris is ivoorkleurig.

Voortbeweging

Ondanks de grootte van de vogel vliegt de blauwgele ara opmerkelijk snel.

Wetenswaardigheden

  • Blauw-gele ara’s kunnen zo dicht naast elkaar vliegen dat de vleugels elkaar bijna raken!

Voedsel in de natuur

Ze voeden zich voornamelijk met zaden, noten en vruchten. Met hun grote, sterke snavel kunnen ze de hardste noot kraken.

Gedrag

Op het heetst van de dag trekken ze zich terug. Het poetsen van elkaars veren als teken van genegenheid is dan een belangrijke bezigheid. Blauw-gele ara’s leven meestal in paartjes in de regenwouden, maar het komt ook voor dat ze in groepen van wel 25 ara’s leven.

Predatie

Veel natuurlijke vijanden kent de ara niet. Alleen de mens heeft door de jacht op de dieren voor vlees en veren een aantal soorten op de rand van uitsterven gebracht. Ook worden soms de nesten leeggehaald om de jonge vogels als huisdier te houden.

Voortplanting in de natuur

De nesten van blauw-gele ara’s zijn te vinden in holle bomen. In het algemeen legt het vrouwtje twee tot drie eieren. Zij broed de eieren ook zelf uit. De jongen verlaten het nest als ze ongeveer 10-13 weken oud zijn. Na zes maanden zie je bijna geen verschil meer tussen de volwassenen en de jongen.

Bedreiging

De mens heeft door de jacht op de blauwgele ara’s voor vlees en veren een aantal soorten op de rand van uitsterven gebracht. Ook worden soms de nesten leeggehaald om de jonge vogels als huisdier te houden.

Bronnen:

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.