Beschrijving blauwe pauw

Leefgebied

De pauw komt oorspronkelijk uit Azië en is meegenomen naar Europa door de handelsreizigers die zaken deden met het Verre Oosten. Ze leven voornamelijk in de buurt van water.

Uiterlijk

Het mannetje en het vrouwtje hebben beiden een kroontje op hun kop. Het mannetje heeft een blauw, groen en grijs verenkleed en een grote sleep die uit verlengde staartdekveren bestaat. De sleep kan rechtop gezet worden om indruk te maken en bestaat uit zo’n 150 veren. Het vrouwtje is bruin/grijs van kleur en is kleiner dan het mannetje.

Wetenswaardigheden

  • Een pauw kan een schreeuwend en fel geluid maken.
  • In de binnenlanden van China wordt de pauw gegeten. Ze worden daar gehouden als kippen.

Voedsel in de natuur

Pauwen eten planten en insecten.

Gedrag

Pauwen nemen graag een zandbad om zich te ontdoen van eventueel ongedierte.

Voortplanting in de natuur

Aan het einde van de winter wil de pauwhaan paren. Als een wijfje interesse toont, draait de haan zijn rug naar het vrouwtje toe zodat het vrouwtje om hem heen moet lopen om zijn prachtige veren te kunnen zien. Nadat dit zich een aantal malen heeft herhaald, gaat de hen tenslotte voor de haan liggen, die zijn staartveren invouwt en met het wijfje paart. Op die manier verzamelen de mannetjes twee tot vijf wijfjes om zich heen en paren met hen.

Het vrouwtje zoekt een rustig plekje onder struiken en legt vier tot acht eieren. Ze worden niet allemaal tegelijk gelegd. Pas na het vierde ei begint de hen te broeden. Na een broedtijd van dertig dagen komen de kuikens uit het ei. Ze kunnen meteen met moeder mee op stap (nestvlieders).

Bij de Blauwe Pauw zorgt het wijfje alleen voor haar jongen. Jonge kuikentjes worden met veertjes geboren, niet met dons, zoals veel andere kuikens. Al snel krijgt de pasgeboren pauw een verenkroontje op zijn kop. Een sleepstaart krijgen de hanen pas na het derde jaar en deze is volgroeid als hij zes jaar oud is. Dit weerhoudt de jonge haantjes er niet van om meteen te oefenen met het pronken. Daarbij zetten ze hun korte staartveertjes op. Als jonge pauwen honger hebben, tikken ze op de snavel van de moeder, waarna ze gevoed worden.

Bronnen

  • ZodiacAnimals
Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.