Grote Slenk

Zoeken naar begrippen
Term Definitie
Grote Slenk

De Grote Slenk (ook bekend als de Oost-Afrikaanse slenk, Grote Afrikaanse Slenk of de Grote Riftvallei) is een riftvallei; een langgerekt stelsel van slenken, dat loopt van Syrië tot Mozambique over een totale lengte van 6400 km. 

Great Rift Valley wikiAuthor: En rouge
License: CC BY-SA 3.0

De slenk varieert in breedte van 30 tot 100 km en in diepte van enkele honderden tot zelfs duizenden meters. In de geologie wordt een dergelijk stelsel van slenken een rift genoemd, een gebied waar twee tektonische platen uit elkaar bewegen. Oost-Afrika maakt deel uit van de continentale Afrikaanse plaat, maar is aan het splitsen in twee platen. Dit zijn de Nubische plaat in het westen en de Somalische plaat in het oosten. Omdat de riftvallei doorloopt in de Rode Zee tot aan Turkije, wordt ook de Arabische plaat tot het divergerende systeem gerekend. Deze drie vormen de "Afar-driehoek". Een systeem waarbij drie tektonische platen uit elkaar bewegen wordt een triple junction genoemd. Aan het noordelijke uiteinde is er nog zo'n drieplatenpunt tussen de Afrikaanse, Arabische en Anatolische platen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Slenk Accessed 14 December 2018

Synoniemen: Grote Afrikaanse Slenk, Grote Riftvallei, Oost-Afrikaanse slenk

Creative Commons-Licentie

Tenzij anders is aangegeven valt de inhoud van deze website onder de licentie: Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.

Disclaimer

Voor deze website geldt de volgende disclaimer

Zoek

Taxonomie