Estivatie

Zoeken naar begrippen
Term Definitie
Estivatie
Estivatie (aestivatio is een zomerslaap, de tegenhanger van de winterslaap. Dat dieren in winterslaap gaan, is een aanpassing aan de lage temperaturen en het kleine aanbod van voedsel. Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur sterk. De meeste lichaamsfuncties zijn vertraagd en de hele stofwisseling van het dier staat op een laag pitje. Ook de hartslag is vertraagd. Er zijn dieren die ditzelfde doen in perioden van grote droogte en/of hitte.

 Er zijn enkele zoogdieren bekend die een langdurige slaap houden, namelijk Cheirogaleus medius, de vetstaartkatmaki uit Madagaskar, gedurende zeven maanden per jaar. Vanwege de hoge temperaturen in deze periode van het jaar is dit geen winterslaap, maar eerder een zomerslaap. Een ander zoogdier dat een zomerslaap houdt is het vogelbekdier, ook dit dier ontloopt de warmte.

Bron: Estivatie. (2019, september 23). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 18:31, september 23, 2019 van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Estivatie&oldid=54636961.

Creative Commons-Licentie

Tenzij anders is aangegeven valt de inhoud van deze website onder de licentie: Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.

Disclaimer

Voor deze website geldt de volgende disclaimer

Zoek

Taxonomie