Begrippen

Woordenlijst van vreemde woorden die in de dierbeschrijvingen voorkomen

Zoeken naar begrippen
Term Definitie
Keuper

De Keuper is een pakket gesteentelagen in de ondergrond van grote delen van het noorden en midden van Europa. De Keuper bestaat uit dolosteen, kleisteen/schalie en evaporietlagen, gevormd in het Midden- en Laat-Trias (ongeveer 230 tot 200 miljoen jaar geleden). 

Synoniemen - Keupergebieden
Koerilen

De Koerilen zijn een eilandengroep die zich van het noordoosten van Hokkaido (Japan) tot Kamtsjatka uitstrekt en de Zee van Ochotsk van de noordelijke Stille Oceaan scheidt. De eilanden behoren tot de Russische oblast Sachalin, maar het eigendom wordt gedeeltelijk betwist door Japan (zie territoriale claims).

Bron: Koerilen. (2020, maart 17). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 13:11, maart 17, 2020 van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Koerilen&oldid=55860697.

Synoniemen - Koerilen-eilanden
Kosmopolitische verspreiding

Kosmopolitische verspreiding is dat een soort, geslacht of familie bijna overal ter wereld voorkomt. Kosmopolieten zijn taxa die verspreid zijn over een groot deel van de wereld, afhankelijk van het substraat waar het organisme leeft. Bij op het land levende organisme heeft het betrekking op de verschillende continenten, bij in zee levende organisme op de verschillende oceanen. Endemisme is daarentegen het verschijnsel dat een organisme van nature uitsluitend voorkomt in één beperkt gebied.

Bron: Kosmopolitische verspreiding. (2020, januari 23). Wikipedia, de vrije encyclopedie. Opgehaald 15:36, januari 23, 2020 van https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kosmopolitische_verspreiding&oldid=55515858.

Synoniemen - kosmopolitische
Krill

Krill is het geheel van kleine ongewervelde, garnaalachtige zeedieren die behoren tot de orde Euphausiacea. De larven van de Euphausiacea vormen een belangrijk deel van het zoöplankton in de oceanen rond de Noord- en Zuidpool. Het woord is afkomstig uit het Noors waar het een term was voor vislarven. Vaak wordt met krill het Antarctisch krill (Euphausia superba) bedoeld. Dit diertje leeft in de wateren rond Antarctica. Antarctisch krill en vooral een andere soort uit dit geslacht Euphausia crystallorophias (ijskrill) voeden zich met algen die onderaan het antarctisch pakijs groeien.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Krill (CC BY-SA 3.0)

Zoek

Taxonomie