Beschrijving Afrikaanse papegaaiduif
Leefgebied
De Afrikaanse papegaaiduif is een vogel die behoort tot de familie van de duiven en is één van de 5 groene duivensoorten die in het Afrotropisch gebied leven. Net als bij andere vogels van deze soort komen ze veelvuldig voor in boomkruinen waar hun papegaaiachtige klimmogelijkheden hen in staat stellen om bij fruit te komen, hoewel ze soms ook op de grond foerageren. Het verspreidingsgebied omvat landen in de Afrikaanse Sub-Sahara. Dit gebied wordt in het noorden begrensd door de lijn van Senegal tot het noorden van Uganda en in het zuiden door de lijn van het zuiden van Angola, het zuiden van Zambia en Zimbabwe.
Ze leven in gebieden waar fruitbomen zijn, vooral wilde vijgen, waaronder de Ficus sycomorus en de Ficus sur, in bossen langs rivieren, open bossen en savannen en in steden in de Ficus Ginseng.
Er zijn 15 ondersoorten:
- T.c. nudirostris: van Senegal tot Guinee.
- T.c. sharpei: van Sierra Leone tot noordelijk Kameroen.
- T.c. calvus: van oostelijk Nigeria tot centraal Angola en oostelijk en zuidelijk Congo-Kinshasa.
- T.c. poensis: Bioko (Golf van Guinee).
- T.c. virescens: Sao Tomé en Principe (Golf van Guinee).
- T.c. uellensis: van noordelijk Congo-Kinshasa tot zuidelijk Soedan en zuidwestelijk Ethiopië.
- T.c. gibberifrons: van zuidelijk Soedan tot het Victoriameer.
- T.c. brevicera: van zuidelijk Ethiopië tot noordelijk Tanzania.
- T.c. wakefieldii: van de Keniaanse kust tot noordoostelijk Tanzania.
- T.c. granti: oostelijk Tanzania.
- T.c. salvadorii: van zuidoostelijk Congo-Kinshasa tot westelijk Tanzania en Mozambique.
- T.c. ansorgei: westelijk Angola.
- T.c. schalowi: van oostelijk Angola tot noordoostelijk Namibië, noordelijk Botswana en westelijk Zimbabwe.
- T.c. vylderi: noordwestelijk Namibië.
- T.c. delalandii: van zuidoostelijk Tanzania tot Zuid-Afrika.
Uiterlijk
De vogel is 25 tot 30 cm lang en weegt 130 tot 285 gram, mannetjes zijn gemiddeld 50 gram zwaarder. Ze hebben een overwegend olijfkleurig verenkleed. De kop, borst en buik zijn lichter, meer geelgroen. Onder aan de hals heeft de vogel een grijze vlek. Vrouwtjes zijn iets doffer van kleur, maar verschillen niet sterk van de mannetjes. Opvallend aan deze duif is de rode washuid rond de snavel bij de neusgaten. Verder heeft de snavel een grijs gekleurde punt. De verschillende ondersoorten verschillen in details, zo hebben de soorten in het westen een relatief grote, rode washuid op de snavel, een grijze staart en gele poten, terwijl in het oosten en zuidoosten de duiven meer groen op de staart hebben en oranje tot roze poten.
Voortbeweging
Ze kunnen erg goed klimmen. Deze vaardigheid kan worden vergeleken met de klimvaardigheid van papegaaien. Zo kunnen ze op de kop gaan hangen om bij fruit te kunnen komen.
Wetenswaardigheden
- Ze kunnen net als papegaaien erg goed klimmen.
- Ze kunnen op de kop gaan hangen om fruit te kunnen bemachtigen.
- Een groot deel van het voedsel bestaat uit wilde vijgen.
Voedsel in de natuur
De voeding is afhankelijk van het leefgebied maar een groot deel hiervan bestaat uit wilde vijgen. Ze eten ook mangrove zaden, granen, moerbeien en gierst.
Gedrag
Afrikaanse papegaaiduiven zijn erg schuwe vogels die in kleine groepjes van 50 vogels in loofbomen leven. Ze komen zelden op de grond.
Voortplanting in de natuur
Ze nestelen in een boomvork die een strategische uitkijk over hun omgeving biedt. Het nest is een zwak platform van stokken, welke door het mannetjes verzameld en door het vrouwtje gerangschikt worden. Het nestelen kan in iedere maand van het jaar plaatsvinden maar meestal is dat in de zomer. Er worden 1 tot 2 eieren gelegd die in 13 tot 14 dagen worden uitgebroed. De kuikens verlaten het nest na ongeveer 12 dagen.
Bedreiging
Deze duif heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de wereldpopulatie is niet gekwantificeerd. De soort gaat in aantal achteruit, maar is plaatselijk nog talrijk. Om deze redenen staat de Afrikaanse papegaaiduif als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.
Bronnen:
- IUCN: BirdLife International. 2017. Treron delalandii. The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T45433495A112134230. Accessed on 25 May 2017.
- EOL: "Treron calvus" Encyclopedia of Life, available from https://eol.org/pages/1064959 Accessed on 25 May 2017.
- WIkipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_papegaaiduif Accessed on 25 May 2017.

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported-licentie.